Søke med operatorer

Det er mulig å benytte spesialtegn (operatorer) for å spisse søket. Søket vil fungere både på tittel, metadata og innhold i dokumentene.

Mest brukte spesialtegn

For å søke på et eksakt ord eller uttrykk benytt " rundt ordet, slik:

"Ola Normann"

Da vil du få eksakt treff på uttrykket. Uten hermetegnene vil du få treff på alle Ola, alle Normann og mer til.

Følgende øvrige funksjoner er tilgjengelige:

Prefix operatører
+ indikerer at uttrykket/ordet MÅ FOREKOMME for å gi resultat
-  indikerer at uttrykket/ordet MÅ IKKE FOREKOMME for å gi resultat
Se eksempler lenger ned i artikkelen

Boost operatør
^ gir muligheten til å fremheve et spesifikt ord eller uttrykk i søkeresultatet

Wildcard operatører
? erstatter én enkelt bokstav i søkeordet
* erstatter null, en eller flere bokstaver i søkeordet
    Wildcard operatørene kan brukes for enkeltord, ikke setninger.

Eksempel "te?t" vil gi resultatene "telt" "test" "teit"
Eksempel "te*t" vil gi resultatene "tet" "telt" "teltet" "test" "testet" "tegnet" "tett" "teateret" osv osv

Fuzzy search operatør
~ gjør at man kan søke på et ord/uttrykk (minimum 2 bokstaver), og få dette samt lignende ord/uttrykk i søkeresultatet.
Tilde tegnet (~) må stå bak ordet
Eksempel "kristian~" vil også gi treff på "christian" o.l.

Og hvor finner du dette tegnet? På de fleste pcer trykker du på Alt Gr og tasten med tødler ¨, caret ^ og tilde ~ (ved siden av Å'en)

obs VÆR OPPMERKSOM: Bruk disse søkefunksjonalitetene smart. Om du er for lite spesifikk i søket ditt, og f.eks skriver kun "a*" vil du bruke enormt mye kapasitet på serveren, dette vil påvirke alle andre brukere, og vi ber om at du ikke gjør det. Du vil heller ikke få et spesielt hjelpsomt resultat.

Eksempler på Prefix operatører og hvordan bruke de smart:
I dette eksemplet søker vi på kirkegaten 20 dokumentasjon
Ved et normalt søk får vi 24595 treff - disse inneholder ordet kirkegaten og/eller tallet 20 og/eller ordet dokumentasjon - og det vil ta tid å finne fram dokumentet vi egentlig skal ha.

Ved å benytte oss hermetegn rundt Kirkegaten 20 får vi alle dokumenter med enten Kirkegaten 20 i, ordet dokumentasjon, eller begge deler. 782 treff.

Ved å benytte et + foran "Kirkegaten 20" får vi alle dokumenter med Kirkegaten 20 i, både med og uten ordet dokumentasjon, og vi er nede i 19 treff:

Om vi ikke vil ha med ordet "dokumentasjon" i, bruker vi minus tegnet foran ordet vi ikke vil ha. Da blir resultatet 15 dokumenter med Kirkegaten 20 i, men uten ordet dokumentasjon: